Daca un om rade din tot sufletul, inseamna ca e un om bun. ( F. M. Dostoievski )

joi

COZONAC DOSPIT LA RECE





Foarte bun cozonacul asta, am fost reticenta in al incerca, insa sunt foarte multumita de rezultat, pozele nu pot reda gustul, dar aveti incredere si incercati.

INGREDIENTE pt. 2 cozonaci:
  • ALUAT:

-500 gr.+ 30 gr. faina
-25 gr, drojdie proaspata
-80 gr.zahar
-60gr.+60 gr.lapte(stiu ca ar trebui ml. insa nu ne complicam si il cantariti pe cantar ca pe ingredientele solide)
-150 gr.unt moale
- 2 oua intregi+3 galbenusuri
- 5 gr.sare
-vanile dupa gust
-coaja rasa de lamaie, dupa gust
  • UMPLUTURA:
-400 gr.nuca macinata
-100 gr.zahar pudra
-2 oua
-esenta rom dupa gust
  • PT. LUCIUL COZONACILOR
-sirop din 100 gr.zahar fiert cu 30 ml.apa

PREPARARE ALUAT:
Mai intai se prepara maiaua: se dizolva drojdia in 60 gr. lapte caldut, se amesteca cu 30 gr.faina, se lasa la dospit aprox.15.min. Intr-un bol incapator batem spuma ouale+galbenusurile cu zaharul, sarea, adaugam 60 gr.lapte rece, faina, maiaua, mirodeniile(vanilie, razatura de lamaie) si framantam bine pana se obtine un aluat elastic, adaugam untul moale si framantam bine pana ce aluatul nu se mai prinde de peretii bolului .Acoperim aluatul cu folie il dam la frigider pentru 2 ore,pana isi dubleaza volumul, dupa cele 2 ore il scoatem il impartim in doua parti egale, formam 2 bile, le acoperim cu folie alimentara si se reintroduc la frigider pentru inca 3 ore.

PREPARARE UMPLUTURA:
Nuca macinata foarte fin se amesteca cu zaharul pudra, oualele si esenta de rom.

MODELAREA COZONACULUI:
Scoatem din frigider o bila de aluat, o intindem in strat uniform,pe blatul uns cu putin ulei, in forma dreptunghiulara de aprox. 30cmX40cm., deasupra se intinde jumatate din compozitia de umplutura, se ruleaza pe lungime, ruloul se acopera cu folie alimentara si se introduce la congelator pt.15 min. se repeta procedeul  pentru cealalta bila de aluat.
Se scoate de la congelator, cu un cutit bine ascutit, se taie ruloul pe jumatate, pe lungime. Se aseaza jumatatile cu taietura in sus, una peste alta in forma de cruce si se impletesc.Cozonacul astfel format se pune in tava de cozonac(dim.aprox. 20x10x10) unsa cu unt, se acopera cu folie alimentara se introduce la frigider pentru min. 8 ore. Dupa scurgerea orelor de asteptare,  se introduce in cuptor o oala cu apa fierbinte, pe gratarul cuptorului se pun cele 2 formne de cozonac fara folia de plastic , inchidem usa cuptorului si lasam sa creasca cozonacul aprox. 30 min. Dupa cele 30 min. scoatem tavile si oala din cuptor, preincalzim cuptorul la 160 grade si coacem cozonacul 50 min. pana se rumeneste bine. Dupa ce se coace, cozonacul  se scoate din cuptor, se unge cu sirop de zahar  se  lasa aprox 15 min. se acopera cu folie de plastic alimentara si lasam sa se odihneasca o zi.






                                                                           

Un comentariu:

  1. Pt ce atâta vanzoleala?Decat sa tot bagi in frigider si sa astepti etc,mai bine framanti nu este cine stie ce greutate!Problema cu framantatul este atunci când faci din cantitate mai mare de făină.Când faci din 500 gr sau 1 kg faina ,totul este o joaca.

    RăspundețiȘtergere