Daca un om rade din tot sufletul, inseamna ca e un om bun. ( F. M. Dostoievski )

marți

Mucenici moldovenesti (Sfintisori)

Servus dragii mei,
de-abia asteptam sa fac mucenici, cred ca mai mult imi place sa ii fac decat sa ii mananc.
bineinteles, ca mai intai dau o fuga pe blogosfera sa vad ce se mai face , in consecinta am gasit minunata poveste si minunata reteta a lui gourmandine http://gourmandine.ro/retete-aluaturi-dulci/mucenici-moldovenesti-macenici/.
povestea va las sa o cititi de la ea pentru ca as strica tot farmecul sa o reproduc eu, iar reteta am sa v-o spun eu pentru ca am facut mici modificari.

INGREDIENTE aluat:

500 gr. faina
2 oua
1.5 lingurite drojdie uscata
200 ml.lapte caldut
1 plic zahar vanilat
4 linguri zahar tos
razatura de la 1/2 lamaie
50 ml.ulei

INGREDIENTE pt.sirop:

250 ml.apa
100 gr.zahar
1 plic zahar vanilat
1 st.esenta rom

INGREDIENTE pt.uns si ornat:

miere
nuca prajita macinata

mai intai am pregatit siropul ,am pus la fiert zaharul cu apa, dupa ce s-a legat siropul am stins focul am adaugat vanilia si esenta de rom.

pentru aluat am pus la treaba masina de paine, in cuva am pus mai intai ingredientele lichide dupa care au urmat cele solide,{oualele le-am batut cu un strop de lapte si mi-am oprit putin din aceasta compozitie ca sa ung mucenicii inainte de a-i da la cuptor, un ou intreg ar fi fost prea mult pentru uns} am setat masina la programul de framantat si dospit , dupa care eu mi-am vazut de ale mele treburi.....

dupa 1 ora si 30 min aluatul era frumos crescut

 l-am pus pe blatul de lucru uns cu ulei si l-am impartit in 20 buc., important este ca sa fie cat mai egale atat pentru aspect cat si pentru o coacere uniforma.

fiecare bucata de aluat am luat-o, am modelat-o sub forma unui snur lung si i-am dat forma de mucenic cam asa

mucenicii i-am pus in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt



 i-am lasat la crescut pana si-au dublat volumul si i-am introdus in cuptorul incins in prealabil la foc mic spre mediu{depinde de cuptorul fiecaruia}

dupa ce s-au rumenit frumos, i-am insiropat, i-am uns cu miere si i-am presarat cu nuca

cel mai bine arata cei impletiti, dar la gust sunt la fel cu ceilalti, deci nu trebuie neaparat sa va osteniti cu impletitul.


POFTA BUNA

6 comentarii:

  1. au iesit tare gustosi ina, multumesc de apreciere

    RăspundețiȘtergere
  2. diana sunt frumosi si ai tai.eu i-am facut de post,ca a inceput.aluatul tau il voi incerca la niste cornuri insa.

    o seara minunata!

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte bine arata!cred ca sunt foarte pufosi! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. mihaela sa imi spui cand faci cornurile, sa le pui pe blog

    RăspundețiȘtergere
  5. ophelia sa stii ca sunt pufosi si buni azi i-am terminat

    RăspundețiȘtergere