Daca un om rade din tot sufletul, inseamna ca e un om bun. ( F. M. Dostoievski )

luni

CROISSANTS CU UNT


Reteta pentru o tava normala de cuptor:

INGREDIENTE:

  • 300 gr.faina alba de grau
  • 170 ml.lapte
  • 1 ou
  • 150 gr.zahar
  • 100 ml. ulei
  • 1 plic drojdie uscata sau 25 gr. drojdie proaspata
  • vanilie (dupa gust)
  • coaja rasa de lamaie ( dupa gust)
  • un praf de sare
  • 100 gr. unt la temperatura camerei  pentru uns foaia de aluat
PREPARARE:

Eu am preparat aluatul la masina de paine: se pun ingredientele lichide, sarea, zaharul, mirodeniile, dupa care se adauga faina , drojdia se pune la sfarsit.
Daca framantati aluatul cu mana, drojdia se dizolva in 50 ml lapte caldut  cu 1/2 lingurita zahar. Restul de lapte se amesteca cu oul, zaharul si mirodeniile, faina se pune intr-ul castron incapator, peste care se adauga amestecul de lapte, zahar, ou, se amesteca usor, se adauga drojdia, se framanta pane se obtine un aluat elastic, se adauga uleiul se framanta pana se incorporeaza toata cantitatea de ulei. Aluatul bine framantat se intinde pe blatul de lucru( infainat sau uns cu ulei) se da o forma patrata sau dreptunghiulara, Untul se aduce la temperatura camerei, se intinde cat mai uniform pe toata suprafata blatului. Blatul se impatureste in patru se da la frigider , pentru cel putin 3 ore. Se reia procesul de intindere si impaturire de doua ori, alternand cu odihnitul la frigider timp de 3 ore , aproximativ. La final se intinde foaia de blat in dreptunghi sau patrat, se taie fasii inalte de aprox. 10 cm. care se portioneaza in dreptunghiuri, se ruleza sub forma de cornulete,se ung cu lapte si se presara putin zahar deasupra fiecarui cornulet, se lasa la crescut in tava de cuptor aprox. 30 min, se coc la foc potrivit (180 gr.C) pana se rumenesc usor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu