Daca un om rade din tot sufletul, inseamna ca e un om bun. ( F. M. Dostoievski )

marți

BISCUITI SPRITATI CU GUST DE COPILARIE






INGREDIENTE:


  • 500 gr. faina
  • 200 gr. unt la temperatura camerei
  • un ou mic
  • 200 gr,. zahar tos
  • vanilie
  • un praf de sare
  • o lingurita praf de copt

PREPARARE:

Intr-un castron mai mare, se amesteca untul cu zaharul, oul,sarea, vanilia si praful de copt, cu o furculita, fara sa se topeasca zaharul. Se adauga toata faina, se amesteca tot cu furculita, amestecand mereu prin rasturnare, ca sa se formeze frecatei mai mici. Frecateii trebuie sa ramana foarte bine infainati, semanand cu un aluat numai pe jumatate lucrat( nu trebuie sa se lege ca un aluat); de aceea, nu se lucreaza cu mana, ci cu furculita, deoarece la caldura mainii untul se incalzeste si leaga faina. Acesta este secretul ca biscuitii sa reuseasca cu tepi. Frecateii se lasa la rece cel putin 30 min.
Biscuitii se modeleaza  cu ajutorul formei de la masina de tocat carne, eu am folosit o masina electrica, dar se poate folosi deasemenea foarte bine si masina manuala.
Frecateii se introduc, treptat, in cantitati mici, in cosul masinii de tocat, fara sa se preseze prea tare. Se vor forma biscuti de circa 7-8 cm lungime.Biscuitii formati se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt, se coc la foc potrivit, aprox. 25 min., pana se rumenesc usor.
Biscuitii cu gust de copilarie :) se pot pastra mult timp in cutie de carton.
Reteta este preluat din Cartea de bucate scrisa de Silvia Jurcovan.





miercuri

Inghetata Oreo



Pentru aceste zile toride, este o activitate excelenta pentru copii, vor fi super incantati sa prerare aceasta inghetata.


INGREDIENTE:

- 500ml smantana pentru frisca (frisca lichida)
- o conserva 400g crema de lapte condensat
- 4 pachete de biscuiti Oreo( 20 biscuiti)

PREPARARE:

Biscuitii Oreo se maruntesc (poti sa ii maruntesti cat vrei tu de mult, daca vrei ca inghetata sa fie mai crocanta, lasa bucatile mai mari)  se amesteca cu laptele condensat. Frisca racita se mixeaza, se amesteca cu biscutii si laptele condensat. Compozitia rezultata se torna intr-un vas rezistent la congelator  si se introduce la congelat pentru cel putin 4 ore. Daca aveti aparat de inghetata este si mai bine, inghetata va fi mai aerata.

marți

Cheesecake cu Oreo




INGREDIENTE:
500 gr. crema de branza
200 gr. zahar
12 biscuiti Oreo
2 linguri amidon
2 oua
2 linguri smantana
vanilie
un praf de sare

PREPARARE:

Crema de branza la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul, se adauga, pe rand: oualele, amidonul, smantana, vanilia si sarea.
Eu am folosit forme de briose de silicon. Pe fundul formelor de briose am asezat cate un biscuite Oreo, peste care am turnat compozitia de branza, le-am introdus la cuptorul preincalzit la 160 C pentru aprox. 25 min. Dupa coacere le-am  lasam sa se raceasca si le-am tinut la frigider pentru aprox. 2 ore.

vineri

BISCUITI CU M&M'S



Aceasta reteta o am de la o doamna draga mie, Dna. Doina Topolog! :)
Va recomand sa preparati aceasta reteta cu copii, este o activitate minunata , vor fi extrem de incantati, iar biscuitii se vor consuma cat ai clipi!!!

INGREDIENTE:

-110 gr. faina
-1/2 lingurita bicarbonat
-1/2 lingurita sare
-280 gr.unt de arahide crocant
-100 gr. zahar brun
-60 gr. zahar  pudra
-125 gr. unt la temperatura camerei
-1 1/2 lingura miere
-1 ou mare
-vanilie
-150 gr.  bomboane M&M's cu ciocolata( sau ciocolata maruntita ori picaturi de ciocolata)

 PREPARARE:


Intr-un castron se mixeaza untul cu cele 2 tipuri de zahar, se adauga untul crocant de arahide, mierea, oul vanilia, bicarbonatul, sarea, se omogenizeaza bine. Se incorporeaza faina si la final adaugam bomboanele de ciocolata sau ciocolata maruntita , dupa caz.
Din compozitia preparata se i-a cu lingura, se formeaza gramajoare( mai mari sau mai mici, dupa preferinte) pe o tava tapetata cu hartie de copt, dupa care eu tin biscuitii la congelator, cateva ore sau peste noapte( se pot pastra la congelator chiar si 3 luni). Dupa ce biscuitii s-au intarit ii coacem la 180°C aprox. 15-20 min. depinde de cat de mari sunt biscuitii sau de tipul cuptorului. Sunt gata cand sunt usor aurii pe margine.
Acesti  biscuiti pot fi copti si necongelati, insa se vor lati mai mult, vor iesi mai subtiri si mai crocanti.
Daca nu gasiti unt de arahide crocant, puteti folosi unt de arahide cremos si adaugati 50 gr. arahide maruntite.