Daca un om rade din tot sufletul, inseamna ca e un om bun. ( F. M. Dostoievski )

miercuri

TOT COZONAC :)



                                                             

COZONACI RUMENI SI GRASI


PAINE DOSPITA LA RECE

     

Ingrediente:

 0,5 kg. faina 000

   350 ml apa
  15 g drojdie proaspata
   1 lingurita sare




Se pune faina intr-un castron incapator, drojdia se dizolva intr-un pahar cu o parte din cantitatea de apa si se toarna peste faina, se adauga si restul de apa, apoi sarea , se amesteca totul, se acopera cu un capac sau cu folie alimentara si se introduce totul in FRIGIDER ! Se lasa acolo pana a doua zi! Trebuie sa stea asa intre 7 si 24 de ore! Eu de regula fac seara aluatul si  coc painea  a doua zi cand ma intorc de la servici. Este un aluat  lipicios, trebuie sa va ajutati de faina ca sa-l lucrati.
Se scoate aluatul din frigider, se infarineaza bine blatul de lucru si mainile, se rastoarna aluatul dospit,  pudrati cu faina si suprafata aluatului. Intindeti-l cu mainile in forma de dreptunghi, apoi impachetati in trei pe lungime, veti obtine un dreptunghi ingust si lung, iar capetele dreptunghiului le aduceti una peste alta.
Intoarceti aluatul cu lateralele impachetate in jos, acoperiti cu un prosop si lasati asa vreo 20 de minute, timp in care pregatiti o oala cu capac, sau un vas mare de yena cu capac, pe care il introduceti in cuptorul incalzit la maxim. Scoate vasul incins din cuptor puneti aluatul dospit, acoperiti ermetic cu capacul si se introduce in cuptor incins la 200 grade C, se coace aprox. 40-50 min.(in functie de cuptor) , dupa care se scoate capacul si se mai lasa la rumenit aprox. 10 min. Se scoate din cuptor si se lasa la racit painea acoperita cu un prosop de bucatarie.


 

TORT