Daca un om rade din tot sufletul, inseamna ca e un om bun. ( F. M. Dostoievski )

joi

BROWNIE LA MICROUNDE

Atat de rapid si surprinzator de buna 






INGREDIENTE

3 linguri faina
2 linguri cacao amaruie de calitate
2 linguri zahar
2 linguri ulei
2 linguri iaurt sau lapte
1 ou
Un praf de sare
O lingurita praf de copt
esenta de rom
pt.decor:
zahar pudra
dulceata de visine


    MOD DE PREPARARE RETETA BROWNIE LA MICROUNDE

    Se amesteca toate ingredientele, eu le-am pus intai pe  cele lichide apoi pe cele solide. 
    Alt lucru care mie imi place la nebunie la aceastra praji este ca am folosit un singur vas, adica am luat un vas de yena rotund, am amestecat ingredientele si l-am introdus la microunde timp de 2 min. la 800 W, sau 3 min. la 700 W.
    Se scoate prajitura din cuptor, se rastoarna pe o farfurie si se serveste ca atare sau se orneaza dupa preferinte, eu am pudrat cu zahar si am pus o lingurita de dulceata de visine.

    TIPSURI

    • 1bolul trebuie sa fie plin doar cam ¾,altfel veti avea nevoie de timp pentru a curati cuptorul mai mult decat pentru preparare
    • 2Daca-l dorim mai festiv,putem sa-i adaugam putina glazura ,un moţ de frisca....



    miercuri

    COLAREZI FINI

    Cautam pe net retete de paste facute in casa si am dat peste reteta de calarezi. In felul asta mi-m adus aminte de bunica si de copilaria mea la tara. Colarezi asa buni ca bunica nu cred ca poate sa faca cineva. Am facut cum mi-am adus eu aminte dar nu sunt asa buni ca ai ei. :)

    Ingrediente

    • 1 ou
    • 2 cani faina
    • 1,5 l lapte
    • 9 linguri zahar
    • 5 plicuri zahar vanilat
    • 150 gr unt

    Mod de preparare

    intr-un castron am pus faina, am facut un gol in mijloc unde am pus oul si am inceput sa framant bine pana s-a inglobat toata faina












    iese un amestec nisipos

    am pus la fiert 1,5 l lapte si cand da in clocot adaug colarezii in ploaie
    amestec continuu sa nu se prinda de fundul oalei si fierb cam 20 min.
    dupa ce s-au fiert adaug zaharul, zaharul vanilat si untul
    compozitia este destul de fluida, dar este ideala pentru copii, iar daca se mai raceste se mai intareste putin

    Tipsuri

    • daca vreti colarezi mai mari , in faina se mai completeaza un strop de lapte sau apa

    marți

    PRAJITURA CU FIDEA

    M-am inspirat din retetele de cataif adaptate, sau cum i se mai spune cataif european, nu are nici o treaba cu cataiful original dar este ceva aspectuos si gustos.


    INGREDIENTE:


    400 gr.fidea subtire(Monte Banato)
    300 gr.zahar
    500 ml. apa
    50 gr. unt
    400 gr. frisca
    esenta de rom





    MOD DE PREPARARE:



    Tava de aragaz am uns-o cu unt topit, apoi am asezat fideaua in strat uniform pe toata suprafata tavii. Am dat tava la cuptorul preincalzit,la foc potrivit, pana ce fideaua s-a rumenit usor.
    Intre timp am fiert siropul din apa si zahar, pana s-a leagat putin, dupa ce am luat siropul de pe foc am adaugat esenta de rom.
    Am scos tava din cuptor si am turnat siropul fierbinte peste fidea, am dat iara fideaua la cuptor pana ce siropul este absorbit (cca.20 min).Am scos tava din cuptor si am dat la rece ,blatul format din fidea si sirop.
    In timp ce aluatul s-a racit, am batut frisca(eu am folosit frisca natutala, cea vegetala se bate mai bine). Dupa ce fideaua s-a racit am taiat-o in doua pentru a obtine doua foi. Pe una dintre foi am pus frisca si cealalta foaie am pus-o deasupra.Am pastrat putina frisca pentru decor.Am dat la frigider pentru cateva ore.
    Este buna,buna,buna.





    CORNULETE FRAGEDE CU RAHAT



    Reteta este luata de pe blogosfera culinara, nu stiu exact de unde, dar important este ca sunt extrem de bune.



    Ingrediente
    ALUAT:
    200 gr.untura
    550 gr.faina
    2 plicuri praf de copt
    4-5 linguri lapte batut
    un praf de sare
    UMPLUTURA:
    400 gr.rahat
    DECOR:
    zahar pudra vanilat

    Mod de preparare

    Mai intai se pregateste aluatul. Se pregateste un bol sau un castron cam de 3 l in care se pune iaurtul, praful de copt, untura, faina, sarea si se amesteca bine.Aluatul trebuie sa aibe o consistenta mai tare sa nu se lipeasca de maini, daca este necesar se adauga 2 linguri de apa rece. Se lasa aluatul sa se odihneasca putin pana pana taiem rahatul in bucatele mici pentru umplutura.

    Aluatul in impartim in 10-12 bucati care se indind cu sucitorul in forme rotunde, eventual se decupeaza cu o farfurie mare de desert pentru a obtine forme egale. Foaia rotunda se imparte in 8 triunghiuri egale, la baza fiecarui triunghi se aseaza o bucatica de rahat si se ruleaza in forma de cornulet. Cornuletele formate se aseaza pe o tava tapetata cu hartie de copt si se coc in cuptorul preincalzit la foc potrivit pana capata culoare aurie.

    Dupa ce cornuletele s-au racit putin se tavalesc prin zahar pudra vanilat. Se servesc foarte bine cu o ceasca de cafea, lapte sau ciocolata calda.