Daca un om rade din tot sufletul, inseamna ca e un om bun. ( F. M. Dostoievski )

joi

VITA,BERE SI MAMALIGA

suna ciudat, nu-i asa? dar este ffffffffff delicios am fost inspirata de Dya de pe bucataras.ro, multumesc Dya excelenta reteta.

Ingrediente

Spalam bine carnea si o taiem in bucati potrivite ca marime. Dupa ce s-a scurs de apa, trecem fiecare cub prin  faina si o punem la prajit in cateva linguri de ulei, avand grija sa fie rumenita uniform. Scoatem carnea prajita o punem intr-o tava pentru cuptor.
adaugam rosiile tocate cuburi mai mari

Tocam ceapa si usturoiul si le calim impreuna pentru cateva minute, dupa care le punem peste carne.
Adaugam morcovii si telina taiate cuburi,supa de vita si condimentele
 la final berea bruna!

O lasam pe foc pana da in clocot,  dupa care ii punem un capac,sau acoperim cu folie de aluminiu si o bagam la cuptor pentru aproximativ doua ore si jumatate, amestecand din cand in cand.
si gata mancarica, care desigur merge servita cu mamaliguta si cu o bere alaturi

vineri

PLACINTE UMPLUTE

Dragilor, azi ne delectam cu niste placinte umplute, care de fapt sunt o combinatie intre gogosi si langosi.
INGREDIENTE:
pentru aluat:
500gr faina
1 + 1/2 lingurita drojdie uscata
1lingura zahar
1lingurita sare
300 ml apa calda
30 ml ulei
pentru prajit :
ulei

 

pentru umplututa:
branza sarata ,cascaval
sunca presata

                                         
aluatul l-am facut la masina de paine, am adaugat mai intai ingredientele lichide , dupa care urmeaza cele solide.
dupa 1ora si 30 min. aluatul este bun de lucrat, il impart in parti cat mai egale, mie mi-au iesit 11 de data
asta.

                                         
intind aluatul , pun umplutura din cascaval branza si sunca la mijloc
pliez placinta si la margini o presez bine cu o furculita ca sa nu imi iasa umplutura la prajit
am facut cateva numai cu branza si cascaval
cat timp am pregatit tigaia pentru prajit, placintele mai au timp sa se "umfle in pene"
am pus ulei la incins intr-o tigaie mai incapatoare
ca sa stiu ca uleiul este bine incins fac testul cu scobitoarea{am citit si eu pe net}
cand introduc varful unei scobitori in ulei, daca sfaraie este numai bun de prajit

placintele le rumenesc frumos pe o parte si pe alta la foc moderat



cam asa arata


                                          
sunt delicioase calde, dar merg si reci a doua zi daca mai rezista.

marți

CIORBITA DE LEGUME

O ciorbita usoara , deasa, cu legume.
m-am gandit instantaneu ca imi este pofta de ciorbita, am aruncat un ochi sa vad cam ce ingrediente am si m-am pus pe treaba.

INGREDIENTE:

o ceapa mica alba
o ceapa mica rosie
un morcov mai maricel
2 cartofi potriviti
1/2 cutie rosii cubulete
1 pastarnac mic
o telina mica
sare
150 gr.smantana grasa
1 ou
1 borcan de fasole verde conservata

am pus pe foc o oala cu 3 l de apa
am taiat cubulete ceapa, pastarnacul si telina, morcovul rondele si hop cu ele in oala
de rezerva am pus un ibric cu apa la fiert in caz ca avem nevoie de apa sa fie fierbinte.
dupa ce primele legume s-au fiert cam pe jumatate adaug cartofii taiati cubulete

cand si acestia sunt aproape fierti adaug rosiile cubulete, mai las sa fiarba 10 min. si pun fasolea conservata de la tusa de la Bistrita, este fffff buna.

fac un dresing din ou batut cu smantana, adaug cate putina zeama de la ciorba sa aduc cam la aceiasi temperatura cu ciorba si vars totul in oala, adaug sare dupa gust si ceva acreala, daca mai este nevoie {zeama de lamaie in cazul meu}, daca vi se pare prea deasa mai puneti apa fiarta.
las sa dea 2 clocote si gata












este minunata servita alaturi de un ardei iute
imi pare rau ca nu am avut ceva verdeata , leustean sau frunze de telina.

SA AVETI POFTA

luni

PAINE FLOARE

Servus dragilor,
eu tot fac paine la masina, dar am zis sa mai schimb ceva, aluatul bineinteles ca l-am facut tot la masina, dar am copt la cuptorul de la aragaz si i-am dat o forma frumoasa.
INGREDIENTE:

300 ml. lapte caldut
500 gr. faina alba
3 lgt.zahar
1 lgt. sare
30 gr.unt
1 1/2 lgt.drojdie uscata
susan

in cuva masinii de paine am pus toate ingredientele, mai intai cele lichide dupa care au urmat cele solide, asa cum prevad instructiunile masinii.
am setat programul de framantat si crescut.


dupa o ora si jumatate aluatul este gata de modelat.

la modelat ma folosesc de ulei.
aluatul l-am pus pe masa de lucru  unsa cu ulei,l-am impartit in 9 parti egale, pe care le-am dat o forma rotunda ca  de chife si le-am asezat intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
mai intai am pus o chifla la mijloc dupa care celelalte se aseaza in jurul ei.
floarea astfel formata se unge cu ou batut, sau cu lapte si se presara deasupra cu seminte de susan
am lasat sa creasca cam 20-30 min.  si am bagat la cuptorul preincalzit la temperatura medie 180 grade C, pana se rumeneste frumos.

asa arata dupa ce am scos din cuptor
si mai de aproape dupa ce am rupt o bucata
este tare pufoasa, nu va mai spun de gust..........
ca sa faceti o paine de post puteti sa inlocuiti :
  • laptele cu apa
  • untul cu uleiul
  • se unge deasupra cu apa calduta sau ulei
se poate presara cu diferite seminte:de susan, de mac, de floarea soarelui etc.

vineri

BEZELE CU NUCI

pentru ca de la prajitura cu branza de vaci mi-au ramas albusurile am facut cateva bezelute

este o reteta foarte simpla, cu putine ingrediente

INGREDIENTE:

3 albusuri
150 gr zahar tos
1 plic zahar vanilat
un strop de sare
cateva picaturi de zeama de lamaie [3-4 ]   
50 gr nuca prajita
2 picaturi colorant alimentar

albusurile  si sarea se bat cu mixerul  pana devine spuma , dupa care se adauga zaharul, treptat, zeama de lamaie si zaharul vanilat
dupa ce s-a topit zaharul, se adauga nuca macinata si se amesteca usor cu o lingura        

bezelele se formeaza cu lingurita sau cu posul cu sprit si se pun pe o tava tapetata cu hartie de copt
eu am facut jumatate albe, iar cealalta jumatate am colorat in roz folosind colorant alimentar rosu

bezelele se introduc la cuptorul preincalzit la temperatura cea mai scazuta, daca focul este prea mare se deschide usa cuptorului
practic, bezelele nu se coc ci doar se usuca
daca focul este mare  bezelele  vor capata o culoare maronie si vor avea un gust neplacut

uscarea bezelelor va dura cam o ora jumate  sau poate chiar 2 ore




sunt delicioase, dar se termina extrem de repede